OKIAN.ro

miercuri, 1 octombrie 2014

Fără valoare (neprețuit)



O observație interesantă a lui Seth Godin în "Worthless (priceless)". Poate fi o idee interesantă de discutat în clasă atunci când este vorba despre valoarea unui produs. Ce exemple de produse neprețuite transformate în produse fără valoare puteți da? Sau produse fără valoare transformate în ceva neprețuit?

duminică, 28 septembrie 2014

Ce este un logo?



Un logo este un simbol sau un semn grafic distinctiv folosit pentru identificarea unei companii sau a unui produs. Cuvântul este o abreviere a logotipului (în limba greacă logos = cuvânt și typos = imprimat). El poate fi doar un simbol grafic sau poate conține și numele companiei.






Primul logo utilizat ca marcă înregistrată a fost triunghiul roșu Bass în 1876.


Numeroase invenții și tehnici au contribuit la ceea ce este astăzi un logo: monedele, sigiliile cilindrice, stemele, filigranul, mărcile pentru metalele prețioase și dezvoltarea tiparului.
Logo-ul oferă identitate unei afaceri, o promovează și atrage potențialii consumatori.
Pentru a fi eficient, logo-ul trebuie să aibă un design unic, prin utilizarea de litere, culori și elemente grafice care să asigure recunoașterea lui, indiferent de alfabetul utilizat (ex. logo-ul Coca-Cola este recunoscut datorită culorii și a “panglicii” sub formă de val).
Un logo nu trebuie să fie complicat sau greu de înțeles, el trebuie să fie simplu și să poată fi asociat ușor cu produsul/serviciul pe care-l promovează. Este foarte important ca un logo să fie original, să nu se utilizeze un concept folosit deja de o altă entitate.
Culoarea este un element-cheie pentru un logo, alegerea culorii logo-ului unei firme sau al unui produs fiind o decizie importantă pentru implicațiile sale pe termen lung și rolul său în diferențierea de logo-urile concurenței. În alegerea culorii trebuie să se țină seama și de conotațiile sau asocierile pe care aceasta ar putea să le determine, acestea nefiind identice în toate grupurile sociale și culturale.
Încă din 1898 au început să fie folosite logo-urile dinamice. Producătorul francez de anvelope Michelin a introdus Michelin Man, prezentat în mai multe contexte diferite, mâncând, bând sau practicând jocuri sportive. Până la începutul secolului 21, marile corporații, cum ar fi MTV, Google sau Saks Fifth Avenue au adoptat logo-uri dinamice, care se schimbă de-a lungul timpului de la o setare la alta.
Este important ca logo-ul să fie protejat prin dreptul de autor, prin intermediul diferitelor organizații de proprietate intelectuală la nivel mondial.
Design-ul de logo este un sector important al design-ului grafic, al cărui rezultat este unul dintre cele mai greu de perfecționat. Aceasta, deoarece logo-ul reprezintă identitatea unei afaceri și are rolul să stimuleze recunoașterea imediată a firmei/produsului, este contraproductiv ca el să fie restructurat frecvent.
Proiectarea un logo bun necesită implicare din partea echipei de marketing a companiei sau a unei firme specializate. Este nevoie de o idee clară despre conceptul și valorile brandului, precum și de înțelegerea nevoilor grupului țintă.
Pentru a evita riscul promovării unui logo ineficient, este indicată utilizarea serviciilor unei firme specializate pentru realizarea logo-ului firmei.

joi, 24 iulie 2014

Mijloace publicitare utilizate în firma de exercițiu - broșura

Broşura este un material tipărit (8-50 de pagini) care prezintă detaliat produsele/ serviciile firmei de exerciţiu.  Se foloseşte cu prilejul prezentărilor firmei (de exemplu, la inaugurarea firmelor de exerciţiu), la târgurile locale, regionale sau internaţionale sau în cadrul unor campanii promoţionale. Broşurile pot fi realizate cu ajutorul aplicaţiei Publisher.
Costul de realizare al unei broşuri este mai mare decât în cazul pliantelor sau fluturaşilor dar aceasta conţine informaţii mai ample.

duminică, 20 iulie 2014

Mijloace publicitare utilizate în cadrul firmei de exercițiu - fluturașul (flyer-ul)

Fluturaşii sunt modalitatea cea mai bună de a face reclamă unei firme nou înfiinţate. Un fluturaş bine conceput este un element esențial al oricărei campanii publicitare tipărite.
Ei pot fi redactaţi de mână, la calculator sau tipăriţi.
Dacă fluturaşul este realizat manual, există mai multe variante: caligrafie foarte îngrijită, utilizarea unui şablon sau litere şi imagini autocolante. 

marți, 24 iunie 2014

Structura pieţei băuturilor răcoritoare

Obiectivele activităţii:
-          Analiza structurii unei piețe
-          Analiza efectului marilor corprații asupra consumatorilor și a societății
-          Utilizarea Internetului pentru efectuarea unei cercetări directe.
Timp de lucru: 2-3 zile
Evaluare: - completarea fișei de lucru și participarea la discuții
Desfășurarea activității
1.      Elevii sunt solicitați să numească diferite companii producătoare de băuturi răcoritoare. Pe o coală de flip-chart se realizează o listă a acestor companii. Foarte probabil o să constatați că elevii cred că unele branduri de băuturi răcoritoare aparțin unor firme diferite, când de fapt sunt mărci diferite ale aceleiași companii. Profesorul anunţă elevii că vor investiga piaţa de băuturi răcoritoare din România.
2.      Profesorul distribuie elevilor fişele de lucru. Elevii vor lucra în perechi.
3.      Elevii completează fişele de lucru, utilizând Internetul ca sursă de documentare.
4.      Dezbateţi în clasă rezultatele cercetărilor întreprinse de elevi. Comparaţi lista realizată la punctul 1 cu rezultatele cercetărilor.

 Fişa de lucru poate cuprinde următoarele întrebări:
1.      Ce cantitate de băuturi răcoritoare s-a consumat pe piaţa românească la nivelul anului trecut? Care a fost media consumului/locuitor?
2.      Ce procent au reprezentat băuturile răcoritoare în totalul băuturilor nealcoolice vândute în România anul trecut?
3.      Care a fost valoarea băuturilor răcoritoare vândute în România anul trecut?
4.      Care au fost primele trei companii (cu cele mai mari cote de piaţă)? Care a fost cota de piaţă pentru fiecare din cele trei companii?
5.      Care au fost primele trei mărci de băuturi racoritoare? Ce cote de piaţă au deţinut fiecare?
6.      Inregistraţi alte date referitoare la primele 5 companii producătoare de băuturi răcoritoare, date care vă ajută să întelegeţi mai bine structura acestei pieţe.
7.      Identificaţi alte produse, în afară de băuturi răcoritoare, din portofoliul de produse al primelor două companii.

miercuri, 18 iunie 2014

Analiza SWOT – studiu de caz

Elevii sunt solicitați să realizeze analiza SWOT pentru Beiersdorf, o companie fondată în Hamburg. Aceasta înseamnă identificarea punctelor tari și a punctelor slabe ale companiei producătoare de produse destinate întreținerii personale, precum și a oportunităților și amenințărilor mediului. După acest exercițiu, elevii vor avea o idee mai clară despre strategiile de marketing care definesc o companie și despre modul în care factorii de mediu au influență asupra acesteia.

Trecut: Acum 130 de ani, fondatorul companiei, Paul C. Beiersdos și cei 8 angajați ai săi din laboratorul din Hamburg preluau comenzi de la medici și farmacii din întreaga lume. In 1890, farmacistul Dr. Oscar Troplowitz a cumpărat laboratorul de la Beiersdorf și a început o dezvoltare internațională a afacerii. Până în 1914, el a realizat legături de afaceri în 34 de țări și a format 2 filiale.
Datorită mărcilor puternice, cum ar fi Nivea și Labelllo, Beiersdorf a devenit o firmă cu anvergură mondială, între anii 1920 și 1930. La sfârșitul anilor 90’, 70% dintre vânzările companiei erau realizate în afara Germaniei. Astăzi, mai mult de 50% din vânzări sunt în afara Europei.

Prezent: Beiersdorf este o firmă de îngrijire a pielii, cu anvergură mondială, cu peste 150 de afiliați si peste 16.500 de angajați in intreaga lume. Succesul internațional este fondat pe baza mărcilor puternice în domeniul îngrijirii pielii. NIVEA este marca cea mai puternică, Eucerine este o amrcă de produse dermocosmetice și La Prairie activează în segmentul premium al îngrijirii pielii. Astăzi, la 100 de ani de la creare, NIVEA este una dintre cele mai importante mărci de întreținere a pielii din lume și este prezentă în peste 200 de țări. Beiersdorf obține, în fiecare an, aproximativ 70 de patente de inovație în domeniul îngrijirii pielii. NIVEA este lider de piață în 47 de țări.

Viitor: Europa este principala piață pentru Beiersdorf, acolo aflându-se 58 de locații ale companiei. In același timp, compania își face simțită prezența pe piețele în creștere din întreaga lume, în particular Brazilia, China și Rusia. Creând Centre de Dezvoltare Regională, cum ar fi cele deschise în China și Mexic, Beiersdorf poate să cerceteze nevoile clienților în legătură cu aceste mărci.

Beierdorf: “De 130 de ani ne-am dedicat înțelegerii nevoilor fiecărui consumator și ne considerăm inventatorii îngrijirii moderne a pielii. Studiile noastre, inovarea produselor și mărcile puternice sunt cauzele succesului nostru. Noi vrem să fim cea mai mare companie de acest gen din lume”.


Notă: Informațiile sunt preluate de pe www.beiersdorf.com și vor fi utilizate doar pentru scopuri didactice.

sâmbătă, 14 iunie 2014

Cercetare instrumentală de marketing - evaluarea chestionarului

Următorul chestionar este destinat unei cercetări de marketing pentru o companie de telefonie. Elevii sunt solicitați să aplice chestionarul câtorva colegi, să identifice eventualele probleme și să sugereze modalități de îmbunătățire a chestionarului.

CHESTIONAR
Vă mulțumim că participați la această cercetare de marketing pentru compania noastră.
1.      Care este compania de telefonie la care vă gândiți în primul rând?
2.      Enumerați alte companii de telefonie pe care le cunoașteți.
3.      Utilizați des telefonul?
4.      Apreciați costurile telefoniei mobile prea mari?
5.      De ce credeți că ..... este cea mai bună companie de telefonie?
6.      Vă amintiți dacă ați văzut vreo reclamă pentru compania noastră în ultima lună?
7.      Ce a fost neobișnuit la această reclamă?
8.      Care este produsul oferit de compania noastră pe care îl preferați?
9.      Care au fost așteptările dvs. privind compania noastră înainte de a deveni clientul nostru?
10.  Pe o scară de la 1 la 7, cât de satisfăcut sunteți de:
-          raportul foarte bun calitate-preț pe care îl oferim
-          eficiența și rapiditatea serviciului pe care îl oferim.

ÎNTREBĂRI PENTRU ELEVI
1.      Ce nelămuriri ai privind chestionarul de mai sus?
2.      Ce sugestii ai pentru îmbunătățirea lui?
3.      Cât de valoroase ar fi rezultatele cercetării dacă ar fi utilizat acest chestionar?
4.      Cât de importantă este testarea chestionarului înainte de utilizarea lui într-o cercetare de marketing?






vineri, 6 iunie 2014

Este necesară utilizarea intermediarilor comerciali?

O idee relativ răspândită în rândul producătorilor este renunțarea la intermediari. Îndepărtarea intermediarilor din canalul de distribuție va permite producătorului să obțină un profit mai mare pe unitatea de produs, dar va fi profitul global mai mare? Această activitate solicită elevilor să ajute producătorul să decidă dacă ar trebui sau nu să utilizeze un intermediar de distribuție.

Olive Olives este o firmă producătoare de măsline de diferite tipuri. Fabrica lor este situată în Sydney și produsele lor se vând cu amănuntul în supermarket-uri, magazine de fructe și legume, precum și de delicatese din Australia. În mod tradițional, au folosit un angrosist. În medie, ei vând un borcan de măsline către comerțul cu ridicata pentru un dolar, care-l revinde la un comerciant cu amănuntul pentru 1,50 dolari. În medie, firma vinde un milion de borcane de măsline în fiecare an, dar acum a luat în considerare eliminarea intermediarului și comercializarea produselor direct către comercianții cu amănuntul (generând astfel aproximativ 500.000 dolari venituri suplimentare).
Unul dintre manageri a identificat următorii pași de urmat:
• Organizarea transportului produsului la comercianții cu amănuntul,
• Constituirea unei echipe de comandă/facturare, care să se ocupe de comenzile de la comercianții cu amănuntul
• Constituirea unei echipe de vânzări (pentru a mențineclienții existenți și a identifica clienți noi)
• Stabilirea unei zone de depozitare pentru constituirea stocurilor (așa cum procedează comercianții cu ridicata)
• Măsuri pentru a rezista la reducerea fluxului de numerar pe termen scurt (încasarea facturilor de la comercianții cu amănuntul va dura mai mult, în comparație cu încasrea de la comerțul cu ridicata)
• Măsuri pentru a  face față comenzilor în cantități mai mici (spre deosebire livrarea în partizi mari către comerțul cu ridicata).
ÎNTREBĂRI
1. Care sunt principalele avantaje ale folosirii unui angrosist?
2. Care sunt principalele avantaje ale vânzării directe către comercianții cu amănuntul?
3. Ați recomanda ca producătorul de măsline să vândă direct unui detailist? De ce/de ce nu?
4. Ce tip de producători ar beneficia cel mai mult din vânzarea direct către vânzătorii cu amănuntul?

joi, 8 mai 2014

Diagrama BCG - studiu de caz

Elevii sunt solicitați să încadreze produsele din portofoliul unei companii în cele patru cadrane ale diagramei BCG. Ei trebuie să decidă cum va aloca conducerea companiei 20 milioane euro pentru unitățile strategice de afaceri, utilizând ca ghid matricea BCG.


marți, 29 aprilie 2014

Exit Slips

A useful way to end a class is to use exit slips/cards. An exit card or slip is one that students complete and turn in before leaving class or when finishing a lesson. At the end of the lesson or five minutes before the end of class, the teacher gives the students a prompt and ask them to write their answers on a 3x5 card. An alternative is to state the prompt orally, to put the question on the board or to project it on a screen and ask students to use a half-sheet of paper to answer the question you pose. Students have 3-5 minutes to respond. As students leave the class, they put their exit slips in a designated place. Students can give the cards directly to the teacher as a nice personal touch at the end of class. The teacher reviews the exit slips to determine how the instruction has to be altered to better meet the needs of all the students.

luni, 28 aprilie 2014

Campania publicitară - proiect pentru elevi

Colectivul de elevi este împărțit în echipe de lucru formate din câte 5 elevi. Trei echipe pregătesc campaniile publicitare iar celelalte echipe vor juca rolul conducerii companiilor-client.

sâmbătă, 26 aprilie 2014

Neuromarketing


Neuromarketing is a new field of marketing research that studies consumers' sensorimotor, cognitive and affective response to marketing stimuli. Neuromarketing is the study of how people's brains respond to advertising and other brand-related messages by scientifically monitoring brainwave activity, eye-tracking and skin response.

Researchers use technologies such as functional magnetic resonance imaging (fMRI) to measure changes in activity in parts of the brain, electroencephalography (EEG) and Steady state topography (SST) to measure activity in specific regional spectra of the brain response, and/or sensors to measure changes in one's physiological state to learn why consumers make the decisions they do and what part of the brain is telling them to do it. Neuromarketing research raised interest for both academic and business side. In fact, certain companies have invested in their own laboratories, science personnel and / or partnerships with academia. 
Companies such as Google amongst others have used neuromarketing research services to measure consumer thoughts on their advertisements or products.
The bases for Neuromarketing derives from the Greek Philosopher Plato (Chariot Allegory, Phaedrus). Plato’s chariot-drawn-by-two-horses philosophy was the first to link the human person to a human soul (mind). Plato paints the picture of a Charioteer driving a chariot pulled by two winged horses. The Charioteer represents intellect, reason, or the part of the soul that must guide the soul to truth; one horse represents rational or moral impulse or the positive part of passionate nature (e.g., righteous indignation), while the other represents the soul's irrational passions, appetites, or concupiscent nature. The Charioteer directs the entire chariot/soul, trying to stop the horses from going different ways, and to proceed towards enlightenment.
The philosophy of Plato has evolved in the concepts of Neuromarketing. There are two types of mental processes in the brain: System 1 and System 2. The former is concerned with subconscious, automatic reasoning, whereas the latter is concerned with conscious, intentional more deliberate type of reasoning.
Just as these two systems can be regarded as ‘complementary opposites’ to each other, they can have very distinct applications in marketing.
Because system 1 specializes in making fast (subconscious) judgments, the retail environment with its hundreds of same-category products requires that the emphasis should be on utilizing the skills of System 1. When a customer enters a retail store, the abundance of lights, colors, signage and sounds can distract the customer so far as there are no unique stimuli that can draw the customer’s full, undivided attention that ultimately results in a purchase.
A company’s products, therefore, needs to be sufficiently unique in terms of design, contrast with competitive brands, readability etc. so that the impatient customer is ‘allowed’ to use the fast-thinking System 1 when crawling the isles in search of the right product and thereby making a quick decision.
The base of neuromarketing is meme. Meme is a unit of information stored in the brain. These units are effective at influencing a person who is making choices and decisions within 2.6 seconds. If “meme” is chosen properly we remember the good, joke or song and would share it. “Memes stay in memory and they are affected by marketers”.
Examples of memes: Aromas of fresh bread, sweets, grandmother's pie; characters in fairy tales; melodies that cannot be forced out of one's mind. Thus neuromarketers examine people (brain scan, revealing subconscious motives) and manipulate them.
Best-known technology of neuromarketing was developed in the late 1990s by Harvard professor Gerald Zaltman. It was patented under the name of Zaltman Metaphor Elicitation Technique (ZMET). The essence of ZMET reduces to exploring the human unconscious with specially selected sets of images that cause a positive emotional response and activate hidden images, metaphors stimulating the purchase. Graphical collages are constructed on the base of detected images, which lays in the basis for commercials. Marketing Technology ZMET quickly gained popularity among hundreds of major companies-customers including Coca-ColaGeneral MotorsNestleProcter & Gamble.
In a study of Read Montague, a neuroscientist at Baylor College of Medicine, published in 2004, magnetic resonance imaging (MRI) was used to study what he called "the Pepsi Paradox". 67 people had their brains scanned while being given the "Pepsi Challenge", a blind taste test of Coca-Cola and Pepsi. The study was inspired by a series of TV commercials from the 70's and 80's where people were asked to take "the Pepsi Challenge". In the commercials' blind taste test, Pepsi was usually the winner. In Dr. Montague's study, subjects were fairly evenly divided between Pepsi and Coke; however, when the subjects knew what they were drinking, 75% said they preferred Coke. Montague saw activity in the prefrontal cortex, indicating higher thought processes, and concluded that the subjects were associating the drink with positive images and branding messages from Coke commercials.
The results demonstrated that Pepsi should have half the market share, but in reality consumers are buying Coke for reasons related less to their taste preferences and more to their experience with the Coke brand.
In another study, at Daimler-Chrysler, researchers found that the "reward" centers of men's brains were activated by sports cars, in a similar manner to the way the same areas of the brain respond to alcohol and drugs.
The results of neuromarketing research can be surprising. In Buyology, Martin Lindstrom documents a three-year study. Among his findings:
·         Warning labels on cigarette packages stimulate activity in a brain area associated with craving - despite the fact that subjects said that they thought the warnings were effective.
·         Images of dominant brands, such as the iPod, stimulated the same part of the brain activated by religious symbols.
·         An image of a Mini Cooper activated the part of the brain that responds to faces.
Some consumer advocate organizations have criticized neuromarketing’s potentially invasive technology. They claim that neuromarketing is “having an effect on individuals that individuals are not informed about". Some anti-marketing activists warn that neuromarketing could ultimately be used to manipulate consumers by playing on their fears or unethically stimulating positive responses. Practitioners argue that such precise manipulation is neither possible nor desirable. According to BrightHouse, an Atlanta-based consultancy firm, neuromarketing only seeks to understand "how and why customers develop relationships with products, brands, and the company itself".
Advocates nonetheless argue that society benefits from neuromarketing innovations. German neurobiologist Kai-Markus Müller promotes a neuromarketing variant, "neuropricing," that uses data from brain scans to help companies identify the highest prices consumers will pay. Müller says "everyone wins with this method", because brain-tested prices enable firms to increase profits, thus increasing prospects for survival during economic recession. 

marți, 22 aprilie 2014

Classroom Activities for Multiple Intelligences

Different students learn differently, which is why teachers need classroom activities for multiple intelligences. Teachers have to engage students in activities that teach to each of the eight different types of intelligences in order to help all students succeed.

marți, 25 martie 2014

Analyzing marketing messages

Each individual is exposed to hundreds of commercial messages on each day.  This enormous amount of marketing messages requires marketers to create messages that are clever, focused, and specific in their communication objectives.  The intent of this exercise is to allow students to choose a commercial message and critically analyze each of its components. This exercise provides students with an opportunity to apply the theoretical concepts of communication theory in a real world setting. In the mean time, students are able to realise the difficulty of the creating an effective message.
This assignment can be handed out post coverage of the Promotion Mix section of the course. Students are asked to select a marketing message of their choice for critical evaluation.  This message may be drawn from TV, radio, from the Internet or any other media source.  

Analiza mesajului promoțional

Se estimează că fiecare persoană este expusă zilnic la sute de mesaje comerciale. Această învălmășeală de mesaje necesită specialiști care să creeze mesaje “inteligente”, concentrate și specifice. Obiectivul acestui exercițiu este să permită fiecărui elev să aleagă un mesaj comercial și să analizeze critic fiecare element component al acestuia. Exercițiul oferă elevilor oportunitatea de a aplica conceptele teoretice ale comunicării în situații reale și îi face conștienți de dificultatea creării unor mesaje eficiente.

duminică, 9 martie 2014

10 Simple Ways To Check For Understanding

Tasks for students:
1. Dos & Don’ts
List 3 Dos and 3 Don’ts when using, applying, relating to the content (e.g., 3 Dos and Don’ts for writing a business letter).
2. Yes/No Chart
List what you do and don’t understand about a given topic - what you do on the left, what you don’t on the right (overly-vague responses don’t count).
3. New Clothes
Take a given topic and describe how it can be used in some way other than how you’ve been taught.
4. Three Most Common Misunderstandings
List what you think might be the three most common misunderstandings of a given topic based on an audience of your peers.
5. Explain What Matters
Explain the most important part of a given topic to a self-selected audience (must clarify) in fewer sentences.
6. Big Picture
Diagram the context – where does it fit in and how does it function in its natural “bigger picture.” This is good for abstract or right-brain thinkers.
7. Venn Diagram
Compare a given topic to a tangent topic.
8. Self-Directed Response
Prove to me you understand in diagram, written, or related form in a way that a stranger would understand.
9. Draw It
Draw what you do understand.
10. Three Questions
Ask three questions about the topic, then rank them in terms of their importance/value.


miercuri, 5 martie 2014

Joc de comunicare

I-am întrebat pe elevii mei cum ar face ei lecțiile mai interesante dacă ar fi profesori și am avut surpriza să constat că, deși se află aproape de vârsta majoratului iar unii dintre ei chiar au împlinit 18 ani, mulți au spus că ar dori mai multe jocuri. Așa că, pentru lecțiile de Comunicare sau de Negociere mă gândesc să le propun un joc.

luni, 3 martie 2014

"The Price is Right"

I think a way to make lessons more attractive is to make them fun. We can use games because they are challenging and motivating to the students. For example, for the topics referring to pricing, you can play “The Price is Right.” Group the students into teams, than show them several pictures of different products (or even small products or empty packages) and the teams are asked to estimate the retail price. For much fun, edible items (cookies, small fruits) can be used. You can give awards to the members of the team who are closer to the price of the items.

"Prețul corect"

Pentru ca învățarea să fie eficientă, cred că este bine ca uneori ea să fie și amuzantă. Jocurile sunt distractive, provocatoare și motivante pentru oricine. La începutul discuțiilor privind politica de preț, elevii sunt grupați în echipe și provocați să joace “Prețul corect”. Li se arată câteva imagini cu diferite produse (sau chiar produse reale sau ambalaje aduse de profesor sau de elevi) cu diferite produse și echipele sunt solicitate să estimeze prețul cu amănuntul. Membrii echipei care se apropie cel mai mult de prețul real pot primi o mică recompensă.  Apoi poate începe discuția despre conceptele legate de politica de preț a unei firme.

duminică, 2 martie 2014

Marketingul și schimbarea comportamentală - proiect


A. Prezentare generală a proiectului:
-          Elevii vor elabora un proiect de schimbare comportamentală. Esența acestui proiect constă în asumarea de către elevi a unei anumite schimbări de comportament și încurajarea lor să se concentreze pe introspecția personală, ca un mijloc de a se cunoaște mai bine, fapt care îi va ajuta inclusiv în viitoarea carieră profesională.
-          Elevii vor alege un aspect din viața lor pe care ar dori să-l îmbunătățească și, timp de 8 săptămâni vor nota într-un jurnal progresul lor referitor la acesta. La final, vor scrie un raport (eseu) privind felul în care îi pot ajuta pe alții să-și modifice comportamentul.
-          Scopul acestui eseu este evidențierea felului în care poate fi elaborat un plan de marketing social pentru a genera schimbarea de comportament aleasă de către fiecare elev.
-          Se comunică elevilor data și modalitatea de prezentare a proiectului.

sâmbătă, 1 martie 2014

The classroom pledge





In order to develop a stronger classroom community I asked the students to think about some rules they have to respect and write them on a sheet of paper. I posted the proposals on the classroom Facebook group (we had a kind of brainstorming on the FB). I asked the students to give a “Like” to three rules they consider appropiate. 

marți, 25 februarie 2014

"Vânătoarea de comori" pe Internet

Vânătoarea de comori” constă în provocarea elevilor să caute diferite informații sau răspunsuri la întrebări. Poate fi un mijloc educațional antrenant și motivant care furnizează elevilor atât informații cât și mijloace de căutare a acestora, într-un context de rezolvare de probleme.
Internetul este o sursă importantă de informații foarte diversificate, mai mult sau mai puțin valoroase.Utilizarea Internetului pentru căutarea de informații dă elevilor posibilitatea nu doar să găsească o anumită informație, dar și să exerseze căutarea și evaluarea informațiilor. 

joi, 20 februarie 2014

Tehnica "Gândiți - Lucraţi în perechi - Comunicați"



Această activitate poate fi desfășurată la modulele "Comunicare profesională" și "Negocierea în afaceri".      
Propuneți elevilor să citească următoarele note privind protocolul de afaceri în Statele Unite ale Americii şi să discute, în perechi, despre felul în care sunt privite aceste aspecte în România. 
La sfârșitul activității, 2-3 perechi sunt invitate să împărtășească clasei rezultatele dezbaterii lor.

vineri, 14 februarie 2014

Găleata și căușul


Să ne imaginăm că fiecare dintre noi avem o găleată invizibilă. Permanent, ea este umplută sau golită, în funcție de ceea ce ne spun sau ne fac ceilalți. Când găleata noastră este plină, ne simțim foarte bine. Când găleata este goală, ne simțim groaznic.
În același timp, fiecare avem un căuș invizibil. Când îl folosim să umplem găleata cuiva, făcând sau spunându-i ceva care să-l bucure, ne umplem totodată și găleata noastră. Însă, atunci când folosim căușul pentru a goli găleata altor persoane, spunând sau făcând ceva care să-l supere, extragem și din conținutul găleții proprii.
O găleată plină ne oferă o perspectivă pozitivă și ne dă energie. O găleată goală, dimpotrivă, ne oferă o perspectivă negativă, ne seacă de energie și ne subminează voința. De aceea, de fiecare dată când cineva extrage din găleata noastră, parcă ne rănește.