miercuri, 15 octombrie 2014

Lecția de sănătate

Uleiul de arbore de ceai se obține din frunzele de Melaleuca alternifolia, un arbore originar din regiunea New South Wales din Australia. Dar specii de Melaleuca cresc și în Guatemala, Franța, China sau chiar în Florida. Denumirea vine din limba greacă, de la cuvintele melas, care înseamnă negru și leukos, însemnând alb. Frunze de culoare neagră și coajă albă.
Deși există mai mult de 200 de specii ale acestui arbore, numai una are calități medicinale.
Știați că numele de ,,Arbore de ceai” a fost dat de căpitanul James Cook? La scurt timp după ce a debarcat în Australia, în 1770, el a descoperit că din frunzele arborelui de ceai putea obține un ceai delicios. Cu mult înainte de debarcarea lui James Cook, aborigenii zdrobeau frunzele de Melaleuca alternifolia, le amestecau cu argilă și le transformau într-o pastă cu care tratau rănile și se apărau împotriva insectelor. De asemenea, indigenii inhalau uleiul volatil din frunzele zdrobite pentru a atenua infecții și congestiile tractului respirator sau chiar se îmbăiau în apa pe care o colectau sub copaci.
Mai târziu, coloniștii albi au început să utilizeze remediile băștinașilor. Din păcate, o lungă perioadă de timp nu au existat documente referitoare la aceste remedii așa că ele au rămas necunoscute locuitorilor din alte părți ale lumii.
În 1922, echipa chimistului australian Arthur Penfold a distilat uleiul de Melaleuca alternifolia și a publicat rezultatele unui studiu care arătau proprietățile antibacteriale și antifungice ale acestuia.
Esența pură a arborelui de ceai conține cel puțin 48 de componente organice, este incoloră sau galben pal, are un miros plăcut.
El are proprietăți antiseptice, antimicrobiene, antifungice. El poate fi folosit pentru tratarea rănilor sau tăieturi superficiale, a plăgilor chirurgicale sau a arsurilor (inclusiv arsuri solare) și prevenirea infectării acestora. Poate fi folosit și pentru combaterea infecțiilor fungice minore. Studiile au demonstrat că, folosit în concentrație de 10%, uleiul este activ împotriva unor tulpini de  Staphylococcus aureus.
Extractul de arbore de ceai are și utilizări cosmetice: îngrijirea zilnică a tenului gras, tratamentul acneei, iritațiilor pielii, a căderii părului sau a eczemelor. Pe piață sunt disponibile produse dematocosmetice care conțin uleiul de arbore de ceai ca produs activ: săpunuri, șampoane contra mătreții, balsamuri de buze, creme, pastă de dinți, preparate anticandidozice, etc.
Se recomandă utilizarea uleiului în stare diluată, pentru a nu provoca iritații ale pielii și nu se recomandă administrarea uleiului pe cale orală, deoarece poate fi toxic.
Vestea bună pentru cei preocupați de frumusețea și sănătatea lor este că, în anul 1976, a fost fondată o companie australiană care oferă o gamă variată de produse cu 100% ulei pur din arbore de ceai (Tea Tree Oil).
Produsele din gama organică pentru îngrijire personală a ThursdayPlantation conțin cel puțin 70% ingrediente organice certificate și sunt 100% derivate în mod natural.
Deodorantul sport antiperspirant natural cu ulei 100% pur din arbore de ceai (Tea Tree Sport Antiperspirant) este recomandat pentru persoanele active, oferă o protecție puternică, nu conține aluminiu și oferă o protecție de lungă durată împotriva mirosurilor neplăcute.
Alte produse din oferta ThursdayPlantation care mi-au atras atenția sunt: balsam de buze, crema antiseptică cu ulei, săpunul organic și gelul medicinal cu ulei de arbore de ceai.
Cred că trusele mele (atât cea medicală și cât și cea cosmetică) se vor îmbogăți curând cu aceste produse.